6 februari - Samernas nationaldag

Skriven av Creaza den 2021-feb-01 14:54:05

Den 6 februari är det samernas nationaldag. För att belysa detta har vi tagit fram två mindre läromedel, en intro-film samt ett flertal uppgifter som du kan tilldela till eleverna.

Vi börjar med att introducera Samernas nationaldag i en litet film. Här berättar vi mer om varför just den 6 februari är nationaldagen, varför den samiska flaggan ser ut som den gör samt hur deras nationaldag kom till. Se filmen här.

December i Creaza - jultävling, adventskalender & webinars

Skriven av Creaza den 2020-nov-30 18:09:05

Först och främst vill vi tipsa om tisdagen och onsdagens webinar. Dessa kan ses i efterhand för de som anmäler sig.

Orange Day - Filmer från elever

Skriven av Creaza den 2020-nov-25 10:40:26

Idag lyser världen i orange, Som en ljus och optimistisk färg representerar det en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

Idag lyser världen i orange, Som en ljus och optimistisk färg representerar det en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. 

Varför lyser byggnaderna i orange?

Skriven av Creaza den 2020-nov-17 08:59:45

I samband med Orange Day, den 25 november och 16 dagar framåt så färgas hela världen orange för att manifestera mot våld mot kvinnor. Kända byggnader världen över lyser upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig genom att anordna event och manifestationer för att uppmärksamma detta globala problem.

Under den pågående pandemin har FN sett en stor ökning av våld i hemmen, bland annat till följd av de restriktioner vi har i samhället. Ungefär tio procent av alla barn i Sverige har upplevt våld i hemmet någon gång. Creaza och UN Women Sverige vill därför uppmärksamma detta genom samtal och engagemang i skolan.

Vinnare av Halloween-tävlingen!

Skriven av Creaza den 2020-nov-13 09:25:04

Vinnare av Halloween-tävlingen