Varför lyser byggnaderna i orange?

Skriven av Creaza den 2020-nov-17 08:59:45

I samband med Orange Day, den 25 november och 16 dagar framåt så färgas hela världen orange för att manifestera mot våld mot kvinnor. Kända byggnader världen över lyser upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig genom att anordna event och manifestationer för att uppmärksamma detta globala problem.

Under den pågående pandemin har FN sett en stor ökning av våld i hemmen, bland annat till följd av de restriktioner vi har i samhället. Ungefär tio procent av alla barn i Sverige har upplevt våld i hemmet någon gång. Creaza och UN Women Sverige vill därför uppmärksamma detta genom samtal och engagemang i skolan.

Hammarby Fotboll och UN Women Sverige har under ett par år samarbetat med #HeForShe och  “ta snacket” och hur idrotten kan vara med och förändra och stoppa allt från kränkande kommentarer i omklädningsrummet till nedsättande ord på rasten. Den tidigare Hammarby-målvakten Johan Wiland  har här skickat en hälsning till alla pedagoger och elever som idag använder Creaza! 

 

Ett viktigt samtal - en viktig uppgift (hitta i uppgiftsbanken)

Hur skapar vi en meningsfull dialog kring ett så laddat ämne tillsammans med elever? 

UN Women belyser behovet av att förändra normer och beteendet hos män och pojkar, det är en gemensam insats att bygga en trygg grund för alla barn där vi presenterar möjligheter och mångfald, förklarar vad det innebär att ha jämställdhet och lika värde för alla. Vi på Creaza väljer att göra det genom det vi är bäst på, att engagera elever genom kreativitet och skapande!

Vi vill bjuda in pedagoger och elever runt om i Sverige att arbeta med just Orange day och jämställdhet, vad det är, varför det är viktigt och hur kan man stötta kampen. Vår förhoppning med denna uppgift är att belysa problemet med kvinnors rättigheter och egenmakt, skapa delaktighet och genom Creaza arbeta med det femte globala målet - jämställdhet.

 

Länk till presentationen.

Inspiration och resurser: 

Läs mer om hur du kan bidra till UN Womens viktiga kamp här.

Hammarby och Un Women

Läs mer om #Heforshe 

Se Emma Watsons fantastiska tal från 2014 här.

Kategorier: Cartoonist, Creaza, Tecknad serie, Digitalt berättande, videoredigering, grundskola, likvärdigt lärande, udl, 25/11, UN Women Sverige, Orange Day, gymnasium