Creaza lanserer begrepsforklaringer

begreper_01

Ordene er noe av det viktigste vi har. Med dem kan vi åpne dører, smykke oss, kjempe, skade, reparere, sjarmere, rive ned og bygge opp. De er både mektigere og skarpere enn sverdet.


Det er derfor med stor glede vi presenterer Creazas visuelle og flerspråklige begrepsbanker i KRLE og norsk! Gjennom 300 begrepsforklaringer og oppgaver kan elevene bygge og utvide språket sitt, slik at de får faglig fordypning og innsikt de trenger for å forstå verden. Definisjonen av hvert begrep er tilgjengelig både muntlig og skriftlig på 10 ulike språk noe som gir gode muligheter for inkludering i læringsarbeidet.


I denne to filmsnutten kan du se hvordan begrepsbanken i KRLE fungerer (oppskriften gjelder for norsk også):

Creazas begrepsbanker er solid fundamentert i både LK20 og forskning. Dysleksi Norge er klinkende klare på hvor viktig det er å arbeide målrettet og systematisk med elevers begrepsforståelse, og sier det er en signifikant sammenheng mellom et tidlig godt utviklet vokabular, ordavkoding og leseforståelse (Waaler og Waaler, 2018). Språk lærer vi hjemme, i media, med klassekamerater, i lek, på SFO og i skolen, men det er et skille mellom “hverdagsspråk” og “skolespråk”. For alle, men særlig elever med norsk som andrespråk, er det helt essensielt at vi tilbyr "skolespråket" på skolen (Monsen og Randen, 2022).


I lærerveiledningen for begrepsbankene får du mange gode tips til hvordan du kan jobbe med begreper med elevene dine. Den viser også teknisk hvordan du kan bruke ressursen med dine tospråklige elever, og endre mellom språk som tilbys i ressursen. Med Creazas begrepsbanker kan du hjelpe elevene dine å bygge verdifull ordkapital som de kan dra nytte av resten av livet. Bedre investering skal du lete lenge etter, og denne banken garanterer avkastning.

Logg deg inn med Feide for å sjekke de to begrepsbankene:

Utforsk Creazas begrepsbank i norsk
Utforsk Creazas begrepsbank i KRLE


Vi håper du ble gira på begreper (om du ikke var det fra før). Ta gjerne kontakt med oss på post@creaza.com om det er noe som helst. Vil du følge oss i sosiale medier er det superstas. Der holder vi deg oppdatert på hva som rører seg av stort og smått hos oss.


Vi ønsker dere gode dager!


Vennlig hilsen,

Creaza-teamet

Kilder:
Monsen, M. & Randen, G. T. (2022). Andrespråkdidaktikk - en innføring. Cappelen Damm.

Waaler, V. L. & Waaler, V. (2018). Når lesing blir vanskelig. Dysleksi Norge Fagressurs.

Creaza

Emner: EdTech, Cartoonist, Creaza, Kreativitet, digital historiefortelling, Læring, produsent, språk, Dybdelæring, aktive elever, Forteller, forståelse, begreper

Motta beskjed når nye blogginnlegg publiseres!