En aktiv læringsprosess - stortingsvalget

Det er høst og valgår. Det er flere måter å bruke Creaza i arbeidet med stortingsvalget denne høsten. Nedenfor beskrives et opplegg som ble gjennomført på 9. trinn.

valg.png


Målet for undervisningen var at elevene skulle bli kjent med partiene og på dette grunnlag danne egne meninger før et klassevalg. Elevene fikk tildelt en oppgave fra oppgavebanken i Creaza, der de skulle lage et tankekart som en oversikt over partiene. De fikk i oppgave å fylle inn informasjon, bilder og lenker til de ulike partier som kjemper om stemmene våre.

Elevene skulle selv søke opp informasjon og velge hvilken informasjon de tok med inn i egen oversikt. I denne prosessen kunne vi snakke om pålitelige kilder, aviser som tar standpunkt og hvordan media velger å fremstille de ulike partier. En lærerik prosess der elevene selv må ta valg ut ifra hva de har lært underveis, og ikke minst vise til skepsis og kritiske evner når de leser andre sine meninger om politiske saker. Midt oppe i alt dette skal elevene danne sin egen mening, og da er det fint å strukturere inntrykkene på en systematisk måte før man tar et standpunkt.

21268297_10155563253905539_860711113_o.jpg21298680_10155563251365539_140185124_o-1.jpg

Midtveis i prosessen så vi på hovedforskjeller mellom venstre- og høyrepolitikk. Vi snakket litt om det i plenum først, for deretter å samskrive med hel klasse i et og samme tankekart. Resultatet er her:

 

Her har elevene i samarbeid skrevet inn hva de mener er forskjellene og hvilke partier som tilhører hvilken side. Legg også merke til at elevene har satt inn et emne om ekstremisme langt til høyre. Dette tankekartet, som har alle bidratt i, er et fint utgangspunkt for diskusjon i klassen.

Snart kommer “klassevalgsdagen”, og det blir spennende å se resultatet. En ting er sikkert, elevene har nå fått muligheten til å jobbe selvstendig og grundig ved å sette seg inn i de ulike partiers kampsaker og partiprogram. Elevene har lært seg å være kritiske og hele tiden ta valg på hva som skal med og hva som skal bort. Det er ikke læreren som gjør dette for eleven, det er eleven selv som velger med lærer som veileder.

Etter valgdagen den 11. september blir det spennende å se på resultatet og sammenligne dette med eget klassevalg. Klassen skal da diskutere hva som har vært viktige kampsaker og hvordan dette har påvirket valget.

Det finnes flere relevante oppgaver om stortingsvalget i Creaza som lar elevene være aktive i egen læringsprosess. De kan bruke alle verktøyene for å jobbe med egen kunnskapsdannelse om politikk, valg og partier. Dette kan gjøres individuelt og i grupper og læreren har hele veien oversikt og mulighet til å gi formativ tilbakemelding.

Under finner du noen eksempler på elevenes egne tankekart:
https://www.creaza.com/maskog/uOp8jJWTYI
https://www.creaza.com/marirs/IvKBPcS7El
https://www.creaza.com/jehans/MVxczFYOvS

Hilsen

Team Creaza

 

 

Creaza

Emner: Mindomo, Creaza, Valg, Læring, Stortingsvalg, Aktiv, Tankekart

Motta beskjed når nye blogginnlegg publiseres!