Creaza nyhetsbrev, augusti 2013

Creaza önskar alla elever och lärare välkomna tillbaka till ett nytt spännande läsår och en ny härlig hösttermin! Vi hoppas att ert sommarlov har varit skönt och att ni haft möjlighet att ladda upp batterierna. Creazas första halvår 2013 var mycket spännande, innehållsrikt och hektiskt. Stora delar av halvåret har vi varit på resande fot, bland annat på konferenser som BETT i London, SETT, Framtidens lärande i Stockholm och NKUL i Trondheim.

20130531_103512

"Vår framtid"
I vintras genomgick Creaza en omfattande uppgradering. En ny och drastisk förbättring av designen på webbsidan blev lanserad. I och med uppgraderingen följde även en hel del ny funktionalitet med. Du kan nu exempelvis ändra språket på Creazas webbsida genom att klicka på flaggan i toppmenyn och därigenom ställa in det språk som du önskar. Detta är en funktion som kan vara mycket användbar inom bland annat språkundervisning. Förutom språkval och design lanserades också Cartoonist-temat ”Vår framtid” för alla användare. I detta tema kan eleverna skapa tecknade serier som är baserade på hur de tror att världen kommer att se ut i framtiden. Vilken slags av energi använder vi? Vilka effekter har klimatförändringarna på vår omgivning? Vilken typ av teknologi kommer vi att använda? Hur kommer vi att bo? Detta är några av de frågeställningar som eleverna kan jobba med i detta spännande tema.

”Autospar”
Creaza introducerar nu ”autospar” i alla våra verktyg! Detta innebär att Du som användare inte behöver oroa dig för att ditt arbete inte blir sparat. Autospar innebär inte att det sparas efter varje gång du gör en ändring i arbetet, autosparandet sker en minut efter att ändringen är gjord. Denna funktion har blivit införd för att undvika att arbeten ska gå förlorade vid nätverksavbrott eller andra oförutsedda händelser. Det kommer givetvis att gå att spara manuellt som vanligt även i fortsättningen.

Tusentals nya användare
Tidigare i år fick mer än 50 000 elever och 4 000 lärare från mer än 20 olika kommuner tillgång till Creaza Premium genom kommunsamarbetet AV Media Skåne. I Norge har bland annat alla elever och lärare i Smöla, Bodö och Kristiansand kommun fått tillgång till Creaza Premium. I övriga norden har nya skolor i Finland och Danmark börjat använda Creaza Premium.

Sommarlov med Creaza och TV2 Norge
Alla elever i norden har nu haft sommarlov. I Oslo deltog många elever i ”Sommarskolen” och dess aktiviteter. En aktivitet på ”Sommerskolen” som TV2 i Norge arrangerade var en journalist- och filmkurs som flera hundra elever deltog i. Kursen gick i början och slutet av ”Sommarskolen”. Till denna kurs har vi på Creaza satt upp ett special-tema i MovieEditor för ”Sommarskolens” elever. I detta special-tema fick eleverna testa att klippa sitt egna Tv-reportage:

Creaza, priser nomineringar!
Norska nationalbiblioteket arrangerade i höstas en tävling. Tävlingen avgjordes i våras. Tävlingen handlade om ”Språk i ditt liv”. Vann gjorde klass 6B från Hasle skola. Eleverna hade laddat upp egna bilder och videoklipp som sedan redigerades i Creaza MovieEditor. Filmen kan du se här under:

Här i Sverige kan vi nu stolt informera om att Creaza är nominerade till årets digitala läromedel år 2013. Ett pris som delas ut på framtidens läromedel 24- 25 september i Uppsala. Vi är jättespända och hoppas att vi går till final. Vi är jättetacksamma och stolta över att ha blivit nominerade! Vill ni stärka vår nominering hör av er till oss så förmedlar vi kontakt.

Creaza Mindomo-app
I september kommer vårt snygga tankekarts- och presentationsverktyg, Creaza -Mindomo också att finnas tillgänglig som iPad-app. Mindomo kommer att fungera på samma sätt på iPaden som på PC eller Mac och du loggar in med dina vanliga användningsuppgifter. Du kan nu börja arbeta på en tankekarta/presentation på en iPad och avsluta arbetet i webbversionen. Creazas Mindomo kan användas i alla ämnen i samtliga skolformer, från förskola till universitet. Nyligen använde Cornelia Mindomo som presentationsverktyg på hennes allra sista examen som elev på Asker gymnasium. Cornelia använde Mindomo som stöd vid sin norska muntliga redovisning. Hon hade tidigare inte använt Mindomo men ville prova något nytt. Sensor och examinator var mycket imponerade av verktyget hon använde och valt. Båda två menade att med hjälp av verktyget redovisades och konkretiserades ämnet på ett kreativt sätt. Detta i kombination med själva innehållet och redovisningen gjorde att Cornelia fick toppbetyget 6. Nedan kan du se presentationen:

Nya Creaza
Creaza är nu i full gång med att utveckla vår splitternya Creaza-portal. Vi vill i ännu större grad än idag vara fokuserade på att göra det så enkelt som möjligt för lärare och elever att komma igång med Creaza i klassrummet. Därför kommer en stor samling med färdiga uppgifter bli tillgängliga i Creazas nya portal. Lärare kommer att få möjlighet att tilldela uppgifter till eleverna direkt i Creaza. Förutom att uppgiften kommer att kunna lösas individuellt kommer den nya portalen också att möjliggöra samarbete inom verktygen. Detta innebär att flera elever kan från olika datorer jobba med samma produktion. Den nya portalen kommer att lanseras senare delen av hösten 2013. Mer detaljerad information kommer efterhand som lanseringen börjar närma sig.

Vi önskar alla en härlig skolstart och ser framemot att få att träffa många lärare och elever under kommande läsår!

Creaza

Emner: 21st Century skills, Creaza tools, Creaza Education, Mindomo, iPad, Cartoonist, Creaza

Motta beskjed når nye blogginnlegg publiseres!