Creaza Nyhetsbrev, August 2013 (Norsk)

Creaza ønsker alle elever og lærere tilbake til et nytt semester! Vi håper sommerferien har vært flott, og at alle har hatt tid til å lade batteriene! Det første halvåret i 2013 har vært svært spennende, innholdsrikt og hektisk for Creaza. Store deler av tiden har vært tilbrakt på farta, blant annet på konferanser som BETT i London, SETT i Stockholm og NKUL i Trondheim.

20130531_103512

Oppgradert nettside og nytt Cartoonist-univers
Vinteren 2013 gjennomgikk Creaza en omfattende oppgradering. En ny, og forbedret, utgave av Creazas nettsider og portal ble lansert. Med dette kom også mye ny og etterspurt funksjonalitet, som språkvelgeren. Brukere kan nå endre språket på hele Creazas nettside ved å klikke på flagget i toppmenyen. Dette kan være en svært nyttig ressurs i forbindelse med undervisning i fremmedspråk. I tillegg til den nye designen, ble også Cartoonist-universet “Fremtidskloden” gjort tilgjengelig for alle brukere. Dette universet lar elevene skape tegneserier basert på hvordan de tror verden vil se ut i fremtiden. Hva slags type energi vil vi bruke? Hvilke effekter kan klimaendringer medføre?Hva slags teknologi vil bli brukt i fremtiden?

"Norge i dag"
Den 8. mars i år ble det markert at det var hundre år siden kvinner fikk stemmerett i Norge. I forbindelse med hundreårsjubileet ble nettsiden www.minstemme.no etablert av Kunnskapsdepartementet i samarbeid med Senter for IKT i utdanningen. Ressursen tilbyr digitale ressurser til elever for at de skal kunne jobbe med temaer som stemmerett, likestilling og demokrati. Creaza og dets moderselskap, Inspera, er svært stolte over å være blant bidragsyterne til de digitale ressursene som ble gjort tilgjengelig på nettsiden. Fra 8. mars fikk derfor alle FEIDE-brukerne tilgang til det spesiallagde Cartoonist-universet “Norge i dag”. Ressursen www.minstemme.no vil utvikles og utvides i skoleåret som kommer og Creaza vil bidra også i dette arbeidet. norgeidag

Autosave
Creaza introduserte nylig automatisk lagring - "autosave" i alle verktøyene våre. Dette betyr at brukere ikke trenger å bekymre seg for at deres arbeid ikke skal bli lagret. Autosave fungerer slik at hver gang en bruker gjør en endring i sitt arbeid, vil dette bli lagret ett minutt etter at endringen har funnet sted. Dette har blitt innført for å forhindre at arbeid skal gå tapt på grunn av nettverksbrudd eller andre uforutsette hendelser. Det vil selvsagt fortsatt være mulig for brukere å lagre sitt arbeid manuelt også.

Creaza til tusenvis av elever
Tidligere i år fikk mer enn 50 000 elever og 4 000 lærere fra 20 ulike svenske kommuner tilgang til Creaza Premium gjennom kommunesamarbeidet AV Media Skåne. Her i Norge har blant annet alle elever og lærere i Smøla, Bodø og Kristiansand kommune nå fått tilgang til Creaza Premium. I tillegg til dette er det en rekke nye skoler og kommuner i de nordiske landene som har kjøpt inn Creaza Premium til sine lærere og elever.

Nyhetsredigering med TV 2
I sommerferien var det mange elever i Oslo-området som benyttet seg av en eller flere av de mange aktivitetene som Sommerskolen Oslo kunne tilby. En av disse aktivitetene var et journalist- og filmkurs som flere hundre grunnskoleelever deltok på i de to første og de to siste ukene av sommerferien. Kurset ble holdt av TV 2, og elevene brukte et spesiallaget Creaza MovieEditor-univers til å redigere utvalgte nyhetsklipp fra TV 2 skole. Elevene fikk først en smakebit på hva det vil si å være journalist gjennom et lynkurs i TV-journalistikk. TV 2 Skole viste eksempler på hvordan TV 2 Nyhetene går frem for å fortelle en historie, før de ble utfordret til å klippe sin egen tv-reportasje. Under kan du se et eksempel:

Språkkonkurranse
Høsten 2012 inviterte Nasjonalbiblioteket, i samarbeid med de nasjonale sentrene for flerkulturell opplæring, fremmedspråk, matematikk, nynorsk og samisk, norske skoleelever til å delta i språkkonkurransen Språk i ditt liv. Konkurransen ble avsluttet i 2013 og vinnerne har blitt kåret. Klasse 6B fra Hasle skole, og deres lærer Ida Marie Haugli, gikk av med seieren. Elevene hadde lastet opp sine egne filmklipp og bilder til Creaza, og la deretter på overganger, tekst, effekter og musikk, alt ved hjelp av Creazas MovieEditor. Filmen kan du se under:

Fransk film
På en ungdomsskole i Klepp kommune jobbet de med Paris i franskfaget. Elevene hadde ulike oppgaver å velge mellom og Anita lagde denne flotte faktafilmen om Paris:

Creaza Mindomo
I september vil vårt flotte tankekart- og presentasjonsverktøy, Creaza Mindomo, også gjøres tilgjengelig som iPad-app. Mindomo vil fungere på samme måte på iPaden som på PC eller Mac, og tankekart man begynner på i app-versjonen, kan man jobbe videre med på web-versjonen, og omvendt. Creaza Mindomo kan benyttes til alle fag og på alle trinn, og i vår ble verktøyet tatt i bruk av Cornelia på hennes aller siste eksamen som elev ved Asker videregående skole. Cornelia kom opp i norsk muntlig. Hun hadde aldri brukt Mindomo før, men ønsket å prøve noe nytt og annerledes. Sensor og eksaminator var imponert over verktøyet hun hadde valgt, som de mente både var en annerledes og kreativ måte å få fagstoffet presentert på. Dette, i kombinasjon med selve innholdet på fremføringen, gjorde at Cornelia fikk toppkarakteren 6. Under kan du se presentasjonen:

Nye Creaza
Creaza er nå i full gang med utviklingen av vår splitter nye Creaza-portal. Vi vil i enda større grad enn i dag være fokusert på å gjøre det så enkelt som mulig for lærere å ta i bruk Creaza i klasserommet. Derfor vil en stor samling med ferdiglagde oppgaver bli gjort tilgjengelig på Creazas nettsider. Lærere vil få muligheten til å tildele oppgaver til elevene direkte i Creaza. I tillegg til at oppgavene kan løses individuelt, vil den nye portalen også inneholde funksjonalitet som muliggjør at flere brukere kan samarbeide om ett og samme produkt fra ulike datamaskiner. Den nye portalen vil bli lansert i løpet av senhøsten 2013. Mer informasjon vil komme etter hvert som lanseringen begynner å nærme seg.

Vi ønsker alle en flott skolestart og gleder oss til å treffe mange lærere utover høsten ;-)

Creaza

Emner: 21st Century skills, Creaza tools, Creaza Education, Mindomo, iPad, Cartoonist, Creaza, Language learning

Motta beskjed når nye blogginnlegg publiseres!