Lär dig mer om Alfabetplaneten

Lärarvägledning

På Alfabetsplaneten utvecklar eleverna läs- och skrivfärdigheter genom socialt och lekfullt lärande i en engagerande värld.

HubSpot Video

På denna sida hittar du material och idéer om hur du kan använda Alfabetsplaneten tillsammans med dina elever.

Alfabetsplaneten är en planet som liknar vår planet. Här bor människor, djur och andra varelser med olika personligheter och intressen. Alfabetsmästarinnan är chef över Alfabetsplaneten. Hon är en klok person som kan det mesta, och hon har en god relation till alla som bor på Alfabetsplaneten. När hon behöver får hon hjälp av bokfåglarna Alfa, Bravo, Charlie och Delta. Kring Alfabetsmästarinnan, bokfåglarna och alla som bor på Alfabetsplaneten har det skapats sånger, berättelser och en värld där eleverna kan leka sig till lärande.

Alfabetplaneten finns som undervisningsmaterial och som ett eget universum i Cartoonist.

 

Alfabetmesteren og de fire bokfuglene

Navigation och innehåll i Alfabetsplaneten 

 • Skärmavbild 2023-06-14 kl. 14.49.10

  Elev eller lärare?

  När du kommer till Alfabetsplaneten väljer du om du vill gå till Elevsidan eller Lärarsidan. På elevsidan kan eleverna utforska Alfabetsplaneten på egen hand, lära känna dess invånare och lyssna på roliga rim, ramsor och sånger. På Lärarsidan finns berättelser, aktiviteter, uppgifter och allt du som lärare behöver för att använda Alfabetsplaneten på ett pedagogiskt och strukturerat sätt.

 • Skärmavbild 2023-06-14 kl. 14.45.22

  Kartan (elev)

  Om eleven väljer att gå till Elevsidan, kommer de till själva Alfabetplaneten. Detta är definitivt den mest spännande vägen att ta för eleven. Det första som möter eleverna är en karta över planeten. Varje bokstav på kartan representerar en Bokstavssida med karaktärer som eleverna kan lära känna, besöka, leka med och använda i sin egen inlärningsprocess. Varje person på Alfabetplaneten har också en följeslagare. Vissa följeslagare är djur, andra är tekniska eller övernaturliga varelser. Utöver bokstäverna som är placerade runt omkring, syns en klickbar ikon som tar eleverna till Scenen, där det finns roliga och engagerande sånger.

 • Skärmavbild 2023-06-14 kl. 14.57.26

  Bokstavssida (elev)

  När eleverna klickar på en bokstav kommer de till en Bokstavssida. Här kan de titta närmare på hur bokstaven ser ut, både i stor och liten form, och de kan lyssna på bokstavsljudet. På bokstavssidan finns en kort biografi om karaktärerna som bor på denna bokstav. Det här är en bra plats att börja på, för att lära känna alla som bor på Alfabetsplaneten lite bättre! Om eleverna klickar på "Besök" öppnas en Cartoonist-produkt där eleverna kan skapa, leka och utforska bokstavstemat vidare.

 • Skjermbilde: Oversikt over de ulike sangene som finnes.

  Scenen (elev)

  Om eleverna trycker på mikrofonen på kartan, kommer de till Alfabetsplanetens scen. Här finns det många sånger, rim och regler som är kopplade till karaktärernas personlighet och intressen. Vissa sånger hjälper eleverna med vardagsrutiner i klassrummet, vissa leker med språket och vissa är helt enkelt till för glädje och underhållning.

 • Skärmavbild 2023-06-14 kl. 15.01.58

  Lärare

  Om du väljer "Lärare" får du fyra nya val: Berättelser, Uppgifter, Aktiviteter och Sånger. Berättelser och Sånger finns också tillgängliga på elevsidan, men Uppgifter och Aktiviteter finns endast här på lärarsidan.

 • Skjermbilde: Dobbelt skjermbilde av oversikt over fortellinger og en enkeltfortelling med tilhørende oppgaver.

  Berättelser (lärare)

  Här finns det många berättelser om allt spännande, konstiga och roliga som händer på Alfabetsplaneten. Berättelserna är sorterade i alfabetiskt ordning. Använd gärna alfabetslinjen för att snabbt hitta de berättelserna du letar efter, på så vis undviker du mycket scrollande.

   

  Alla berättelser är skapade i Cartoonist och har en redigeringsknapp om du vill göra ändringar anpassade för dina elever. Till varje berättelse finns det tillhörande uppgifter. En av uppgifterna är alltid berättelsen i textformat.

   

  Tryck på uppgifterna för att se beskrivningen av uppgiften. Välj "tilldela uppgift" och dela länken med dina elever om du vill se hur de löser uppgiften. Om du vill se eller göra ändringar på en befintlig uppgift, välj "lös uppgift", gör önskade ändringar och tilldela sedan uppgiften från "Mitt innehåll" istället.

 • Skjermbilde: To skjermbilder som viser en oversikt over alle oppgaver og hvordan oppgavebeskrivelsen kommer til syne når en oppgave markeres.

  Uppgifter (lärare)

  Om du klickar dig in här kommer du till en stor uppgiftsbank med många olika typer av uppgifter. Uppgifterna är på olika sätt kopplade till livet på Alfabetsplaneten, och genom att arbeta med dessa uppgifter får eleverna möjlighet att utveckla sin läs- och skrivförmåga. Använd våra snabbfilter högst upp om du letar efter en specifik typ av uppgift.

  Klicka på uppgifterna för att se beskrivningen av uppgiften. Precis som med tidigare uppgifter rekommenderar vi att du väljer "tilldela uppgift" och delar länken med dina elever. På så sätt har du alltid god överblick över hur eleverna löser uppgifterna. Om du vill se eller göra ändringar på de uppgifter vi har skapat, välj "lös uppgift", gör önskade ändringar och tilldela sedan uppgiften från "Mitt innehåll" istället.

 • Skjermbilde: To skjermbilder som viser oversikten over aktiviteter og aktivitetsbeskrivelsen som dukker opp når man klikker på en av aktivitetene.

  Aktiviteter (lärare)

  Här finns det lekar och aktiviteter där eleverna kan träna på olika färdigheter, både akademiska och sociala. Det är möjligt att arbeta med ljud, ord och begrepp i en kontext. Använd gärna våra filter högst upp på sidan för att snabbt hitta det du letar efter. Många av lekarna är ämnesövergripande och kan användas i alla ämnen. Vissa lekar tar kort tid att genomföra, medan andra tar längre tid. Lekarna fungerar på samma sätt som uppgifterna.

  Klicka på leken för att få en snabb beskrivning av vad som ska göras. Du kan också klicka dig vidare till lärarhandledningen för en mer detaljerad beskrivning. Precis som med uppgifterna har du två val här: "lös uppgift" eller "tilldela uppgift". Det kan vara lämpligt att välja "lös uppgift" och styra leken från tavlan istället för att tilldela den till varje elev. Gör det som passar dig och din klass bäst.

 • Skjermbilde: Oversikt over de ulike sangene som finnes.

  Sånger (lärare)

  Detta är samma sida som Scenen för eleverna. Här hittar du många sånger, ramsor och regler kopplade till karaktärernas personlighet och intressen. Vissa hjälper er med vardagsrutiner i klassrummet, andra leker med språket och vissa är mest för nöje och underhållning.


Utöver läromedlet har vi skapat en omfattande värld inuti Creazas kreativa verktyg Cartoonist. Detta innehåll är igenkännbart eftersom det används i alla berättelser, uppgifter, aktiviteter och sånger i läromedlet. I verktyget kan du och eleverna använda samma innehåll för att skapa fantastiska berättelser, exempelhistorier, sammansatta texter, presentationer och mycket mer.

Totalt finns det 30 teman: Ett för varje bokstav och ett för Alfabetsmästarinnan. Varje tema består av bakgrunder, karaktärer, alfabetet, ord med bokstaven och tillhörande rekvisita.

Alfabetsplaneten i Cartoonist

 • Skärmavbild 2023-06-14 kl. 15.22.15

  Bakgrunder

  Här hittar du bokstavshus och andra lämpliga bakgrunder för att förstärka personligheten hos de som bor på den här bokstaven.

 • Skärmavbild 2023-06-14 kl. 15.23.24

  Karaktärer

  Under karaktärer hittar du de relevanta bokstavspersonerna, deras följeslagare och andra  personer på Alfabetsplaneten.

 • Skärmavbild 2023-06-14 kl. 15.24.27

  Alfabetet

  Här har eleverna hela alfabetet tillgängligt. Bokstäverna har fått en rolig och lekfull utformning. Vokaler är röda och konsonanter är blå.

 • Skärmavbild 2023-06-14 kl. 15.25.10

  Bokstavsord

  Under bokstavsord finns ord knutna till den relevanta bokstaven. De högfrekventa bokstäverna kommer naturligtvis ha fler bokstavsord än de lågfrekventa.

 • Skärmavbild 2023-06-14 kl. 15.26.24

  Rekvisita

  För att förstärka personligheterna hos de som bor på Alfabetplaneten har vi utrustat de olika personerna med rekvisita som är relevanta för deras intressen och liv.

Vi på Creaza önskar er många trevliga stunder med Alfabetplaneten och hoppas att ni kommer att älska den lika mycket som vi gör!