SETT dagarna 2019 (Monter H:36)!

Skriven av Creaza den 2019-apr-04 10:27:40

Nästa vecka (9-11/4) är det äntligen dags för SETT dagarna igen, och i vanlig ordning har vi några väldigt spännande nyheter som vi släpper lagom till mässan!

Kom gärna förbi vår monter (H:36) och ta en titt på de nya möjligheterna i Creaza, ställ dina frågor till oss eller putta på vår golf-matta för att vinna trisslott och godis!

Onsdagen den 10/4 mellan 12-15 kommer elever och pedagog från Täby kommun (åk 4-5) befinna sig vid montern och visa hur de arbetar med Creaza i sin klass. Ta chansen att komma förbi och ställa frågor till dem!children-593313_960_720

------------------------------------------------------------------------------------

Berättande har alltid varit en viktig färdighet och en väl framförd berättelse kan ha magiska effekter - den kan vara upplysande, övertygande eller underhållande för publik av all storlekar.

Det man lätt glömmer är att berättande är något som är centralt i alla arbeten och handlar mycket om att placera information i ett sammanhang som gör att man enklare kan relatera och sätta det i ett kontext. Det kan vara en åklagare som försöker återskapa ett brott för domaren, det kan vara en blogg-post som denna som försöker förklara vikten av att arbeta med digitalt berättande eller det kan vara du som pedagog som försöker förklara abstrakta koncept för dina elever.

BsMzn87IYAItjTT

Digitalt berättande hjälper både elever och pedagoger att ännu mer kraftfullt förmedla och påverka ett budskaps leverans. Genom att kombinera modern teknik så tillåts eleven att ta den information de läser och omvandla det till flerdimensionell erfarenhet.

Det uppmuntrar eleverna att kommunicera, samarbeta och undersöka samtidigt som de får hitta sitt sätt att uttrycka kunskap på.

Just det sista är något som vi på Creaza anser en viktig punkt att trycka på. När man ger eleverna en uppgift där eleverna har större utrymme för att själva demonstrera att man behärskar ett ämne så behåller man dem motiverade, ett sätt att få dem att “förlora sig” i skapandet och därigenom också lärandet.

För dig som pedagog handlar det inte så mycket om ett nytt sätt att skapa uppgifter på, ännu mindre att nödvändigtvis bemästra tekniken, utan mer vägleda och skapa en miljö för utmaning och engagemang. För att göra det enklare att komma igång så har vi lagt upp 100-tals uppgifter inne i Creaza som du enkelt kan filtrera efter ämnen, åldersgrupp och verktyg.

Nedan kommer bara några tips på hur du kan integrera digitalt berättande genom Creaza i din klass:

  • Skapa en guidad tur genom en historisk plats.
  • Skapa en radio eller tv-nyhet där eleverna ska rapportera om något som är viktigt för dem (t ex hållbarhet, Brexit, favorit tv-serie eller fotbollslag)
  • Simulera en intervju med historisk person eller kanske nuvarande politiker.
  • Låt eleverna beställa mat, be om vägbeskrivning eller söka ett jobb på ett annat språk.
  • Skapa en tankekarta och presentation för att visualisera de ämnen som ni ska gå igenom kommande året och låt eleverna samarbeta i dokumentet.

 

Här följer även några tips på vad du kan tänka på när du arbetar med digitalt berättande:

https://www.edutopia.org/digital-storytelling-classroom

Referenser:

https://neliosoftware.com/wp-content/uploads/2014/12/info-knowledge-creativity.jpg

https://cdn.pixabay.com/photo/2015/01/08/18/24/children-593313_960_720.jpg

 

Kategorier: Mindomo, Cartoonist, SETT, Kreativitet, Tecknad serie, Digitalt berättande, Inkludering, Film, Skapande, kreativt lärande, ljudredigering, videoredigering