5 konkreta fjärrundervisnings-tips för dig OCH dina elever + webinar

Skriven av Creaza den 2020-mar-13 11:07:26

 

På grund av det nya COVID-19 (Corona-viruset) så har nu regeringen i Norge beslutat att stänga alla skolor i hopp om att försöka stoppa spridningen, och det finns stor risk att det blir så även i Sverige.

Vi på Creaza inser att ni pedagoger står inför en väldigt tuff utmaning i att fortsätta elevernas undervisning på distans och samtidigt fortsätta möta deras olika behov. Vi vill därför dela med oss av den kunskap vi har för att försöka göra er situation något enklare. Nedan följer 5 konkreta tips till pedagoger och 5 tips till eleverna om vad som är viktigt att tänka på vid fjärrundervisning.

Fjärrundervisnings tips för pedagoger

För pedagoger:

Tips 1: Det kan bli svårt för eleverna att fokusera när de sitter själva - gör uppgifterna roliga!

Alla lär sig olika, och motivation är en viktig del i inlärningsprocessen. När du inte är på plats och kan hjälpa dem är det därför viktigt att göra uppgifterna kreativa och roliga - så att de kan hålla sig motiverade och fokuserade. I Creaza kan du arbeta på en mängd olika sätt - vill du ha tips på hur? Vi har kostnadsfria webinar i Cartoonist (tecknade serier, videoredigering m.m.) den 17/3 och den 23/3 i Mindomo (tankekartor & presentationer)

Tips 2: Använd dig av eleverna, samarbeta!

Eleverna som grupp är en utmärkt resurs i denna situation. Samarbeta i en tankekarta online och fördela ämnen till olika grupper. På så sätt kan eleverna diskutera och motivera varandra medan de arbetar. Detta är väldigt effektivt!

Tips 3: Följ ofta upp, återkoppla och uppmuntra frågor

Kommunikation är A&O i onlineundervisning. Kommunicera ofta och meddela eleverna om de tider och kanaler som de enklast når dig på. Glöm inte att det lätt kan uppstå funderingar eller missförstånd, så uppmana till frågor!

Försök att filma dig själv där du talar till eleverna, förslagsvis en video om dagen. Många elever känner trygghet när de får se sin lärare!

Tips 4: Inse att detta är en unik situation - Var organiserad och sätt en struktur för dagen

Det är en helt unik situation så ställ rimliga krav på eleverna, och dig själv! Ha förståelse för att saker och ting kan strula och gör det bästa av situationen.

Försök följa schemat och kompetensmålen sedan innan och var strukturerad. På så sätt blir det mycket enklare för eleverna att veta vad de ska göra och när de ska göra det!

Tips 5: Fråga om hjälp och stöd

Vi förstår att du inte är van att arbeta på det här sättet och det kan hända att det är något du inte förstår. Tveka därför inte att höra av dig om du har några frågor eller funderingar. Vi på Creaza har lagt extra resurser för att kunna vara tillgängliga och svara på era frågor.

PS, Har din skola inte Creaza idag men du vill testa med dina elever? Fyll i formuläret här så kontaktar vi dig under dagen! Det är givetvis helt kostnadsfritt och du kan spara dina och elevernas arbeten.

------------------------------------------------------------------------------------

Ni pedagoger står inför en stor utmaning, men glöm inte bort att detta även är svårt för eleverna. Nedan följer 5 konkreta tips direkt riktade till dina elever som kan vara smart att skicka till dem.

Fjärrundervisnings tips för elever

För elever:

Tips 1. Undvik sådant som distraherar dig.

Försök sätt dig på en plats där du får sitta i lugn och ro utan att bli störd. Stäng ner onödiga flikar på datorn, sociala medier, youtube etc.

Meddela din familj (kanske framförallt syskonen) och bekanta att du har skola som vanligt.

Tips 2: Om du inte förstår, ställ en fråga.

Det här är helt nytt för alla, även din lärare. När vi dessutom är beroende av teknik så kan det ibland bli fel. Om det uppstår problem eller om det är något som du inte förstår, tveka inte att fråga din lärare. Det är bättre att du frågar en gång för mycket än en gång för lite.

Tips 3: Logga ofta in på klassidan & kolla din mail.

Eftersom att du inte träffar din lärare dagligen så kan det bli lätt att man missar en uppgift (vi vet att det kan vara svårt som det är). Se därför till att kolla mailen några extra gånger och logga in på er klassida flera gånger om dagen.

Tips 4: Se till att tekniken fungerar - är datorn laddad och har du internet?

Det blir svårt att arbeta och lämna in uppgifter om din dator inte fungerar som den ska. Prata med skolan om din dator inte fungerar innan du lämnar. Har du inte internet hemma? Några tips är att koppla upp med mobilen, gå till biblioteket eller andra ställen där det kan finnas tillgång till internet och du kan sitta ostört.

Tips 5: Håll dig organiserad och till ett schema

Även om skolan är stängd så bör du hålla dig till samma tider som vanligt. Är det lunch mellan 11-12 så ta lunch då. Börjar dagen vanligtvis med Svenskalektion på onsdagar? Inled då med att göra klart uppgifterna i svenskan och när det är dags för nästa ämne så fortsätter du med det (glöm inte att rasten också är viktig).

 

Kategorier: Cartoonist, multimodalt, kreativt lärande, ljudredigering, videoredigering, aktive elever, aktiva elever, fjärrundervisning, Corona, lärande, distansundervisning