Magnus Lagabøtes Landslov 750 år

laga

Kanskje har du fått med deg at det i år er 750 år siden vi fikk Norges første landslov? I en tid som beskrives som en mørketid i historien vår, i tjukkeste middelalderen, skjedde det noe helt fantastisk her til lands. Kongen vår, Magnus Lagabøte, lagde vår første landslov. En lov som skulle gjelde her til lands i 400 år. Dette var en ganske fremoverlent lov, en lov som tok Norge et godt steg inn i fremtiden, en lov som løftet fram mennesker som ellers hadde hatt få eller ingen rettigheter. Dette synes vi det er verdt å feire! 

I våre læremidler i samfunnsfag for mellomtrinnet, ungdomstrinnet og videregående finnes nå presentasjoner og oppgaver som lar elevene se nærmere på hvem denne mannen var, hva landsloven betydde for Norge den gang og hva den betyr for oss som lever nå. Her har du fiks ferdige undervisningsopplegg med en flott og informativ presentasjon, samt tilhørende oppgaver som lar elevene jobbe skapende og kreativt - akkurat slik læreplanen sier elevene skal.

Oppgavene er selvdifferensierende med store muligheter for å være kreative, bruke humor og fortelle med tekst, lydeffekter, musikk, stemme samt alt det grafiske innholdet som finnes tilgjengelig i Creaza! 

I tillegg ønsker vi å invitere alle videregående skoler til å bli med på en egen konkurranse kun for elever på VGS. Konkurransen går ut på å skrive en tekst der man sammenligner moderne menneskerettigheter med Magnus Lagabøtes landslov fra 1274. Denne oppgaven er spesielt godt egnet til eldre historie på VG2, men vi tenker at man også kan ha glede av å jobbe med den i norskfaget, i samfunnskunnskap, og i programfagene politikk og menneskerettigheter, rettslære og historie og filosofi.

Vi har oppgradert teksteditoren i Creaza, så nå er det mulig å lage lengre tekster med større variasjon - perfekt for eldre elever. Det er også laget flere nye rammer med middelaldertema som egner seg godt å skrive inni, i tillegg til alt innholdet vi har om Middelalderen og om FN. Du kan melde deg på konkurransen her: https://web.creaza.com/landslovsjubileet 

Alle som melder seg på konkurransen vil få tilsendt en presentasjon om landslovsjubileet som kan brukes i undervisningen.

Og du! Om ikke lenge annonserer vi også vinnerne fra påskekrimkonkurransen - bare å glede seg!

Vennlig hilsen

Creaza-teamet

Creaza

Emner: Kreativitet, Samfunnsfag, konkurranse, samfunnskunnskap, Historie, VGS, skrive, Middelalder, Magnus Lagabøte, Landslov, Norsk

Motta beskjed når nye blogginnlegg publiseres!