Kunstig intelligens – det hele startet med katte- og hundebilder

Skjermbilde 2023-01-13 kl. 08.27.59Et nytt år er underveis, og flere har spådd at 2023 blir året kunstig intelligens (KI) får sitt store gjennombrudd. Debatten om hvordan KI-genererte tekster og bilder vil påvirke skolehverdagen er allerede i gang, og vi i Creaza vil invitere elevene til å lære mer og reflektere over temaet. 

Den 11. januar kunne man lese i VG hvordan en elev ved Elvebakken VGS hadde brukt ChatGPT til å løse en skriftlig oppgave. Lærer og skoleledelse reagerte veldig positivt og så muligheter for økt læring, forståelse og refleksjon. Andre steder har vi kunnet lese om en stor frykt for hvordan slike løsninger kan bli brukt til juks. Utdanningsdirektoratet har bestemt at et utvalg eksamener som tidligere lot elevene bruke internett nå skal gjennomføres uten internett.

Diskusjonen om hvordan kunstig intelligens og nå spesielt ChatGPT påvirker skolen foregår over hele verden. Denne journalisten/spaltisten i New York Times forstår utfordringene med ChatGPT i skolen, men mener vi kan få veldig mye læring igjen for å integrere slike løsninger i læringssituasjoner.

Skjermbilde 2023-01-13 kl. 08.38.51Kanskje det ikke startet med katte- og hundebilder, men da det ble arrangert en konkurranse i 2012 hvor oppgaven var å få en maskin til å skille bilder av katter og hunder skøt teknologien virkelig fart.

Med jevne mellomrom publiserer vi nye ressurser i “Aktuelt” i Creaza samfunn 5-7, 8-10 og VGS, hvor samfunnsaktuelle spørsmål tas opp. Elevene får nødvendig fagstoff for å sette seg inn i temaet, samt oppgaver som åpner for refleksjon, drøfting og videre utforskning. 

Nå har vi publisert en samling ressurser om kunstig intelligens. Teknologi styrt av kunstig intelligens utvikles i stor fart, og får stadig større innpass i livene våre og samfunnet vårt. Nå testes en rekke KI-systemer som kan fungere som støtte i arbeid med å samle inn, tolke, bearbeide og presentere informasjon. Disse vil påvirke skolearbeid. Det er viktig for elever å kjenne til disse systemenes begrensninger og muligheter, slik at de eventuelt kan benyttes på en hensiktsmessig og trygg måte. 

Skjermbilde 2023-01-13 kl. 08.24.39For de eldste elevene er det laget temakart som forklarer hva KI er, undersøker eksempler på KI-genererte tekster og bilder, og reflekterer over dilemmaer knyttet til KI-systemer. Videre er det laget en refleksjonstekst som forklarer hva algoritmer er og hvordan disse utvikles, og som reflekterer over hva slags påvirkning algoritmer kan ha på våre valg. Gjennom oppgaver kan elevene drøfte og fordype seg i temaet. 

For elevene på mellomtrinnet er det laget en tematekst som enkelt forklarer hva KI er og hvordan det utvikles. Gjennom oppgaver kan elevene utforske hvordan KI brukes i samfunnet og hverdagen vår. 

Har din skole Creaza samfunn er det bare å ta alt dette i bruk. Du finner det under “Aktuelt”. Ønsker du å prøve ut Creaza samfunn, klikk her.

Har du kommentarer eller spørsmål, hører vi gjerne fra deg: post@creaza.com

Hilsen Creaza-teamet

Creaza

Emner: Mindomo, Creaza, IKT, Læring, Digital kompetanse, Elever, skole, Creaza samfunn, Lærer, intelligens, Kunstig, Refleksjon

Motta beskjed når nye blogginnlegg publiseres!